Menu

Buurtonderzoek

Er zijn voor je stad, dorp of buurt betekent dat je buren blij zijn dat je er bent. Omdat ze het gevoel hebben dat je hen helpt, ook als ze geen christen zijn. Wie kerk in de buurt wil zijn, moet dus weten wat er gebeurt in zijn omgeving

Weet welke vragen mensen hebben; waar lopen ze tegenaan of waar hebben ze last van? Wat zijn hun verlangens, wensen en behoeften? Pas dan kun je kijken waar jullie, met de mogelijkheden van jouw gemeente, het beste aan kunnen bijdragen en op welke manier. In dit hoofdstuk vertellen we hoe je kunt ontdekken wat er speelt in jouw buurt.

Verken je buurt toolkit

Dus leer je buurt kennen: wie wonen er, welke organisaties wil je leren kennen, wat gebeurt er al en welke verwachtingen leven er ten aanzien van de kerk? Ga relaties aan met mensen in de buurt. De toolkit 'Verken je buurt' helpt je daar bij in vier stappen.

verken-je-buurt

Kerk in de buurt

‘We willen graag dat onze kerk niet alleen van betekenis is voor mensen in de kerk, maar ook voor mensen erbuiten.’ ‘We willen graag het goede nieuws in woord en daad delen, maar we weten niet zo goed hoe.’ ‘We merken dat mensen niet zo snel naar onze kerk komen, dus zoeken we andere manieren om hen te bereiken.’ Een aantal veelgehoorde opmerkingen vanuit kerken die iets te willen voor de buurt, maar niet zo goed weten hoe ze dat moeten vormgeven.

Kerk in de buurt helpt je als gemeente verder. Aan de hand van deze praktische startgids ontdek je hoe je buurt eruit ziet en wat bij je gemeente past. Nadat je de startgids hebt gebruikt, kun je één van de voorbeeldinitiatieven kiezen om mee aan de slag te gaan in de buurt of je eigen initiatief gaan vormgeven.

Kerk in de buurt

Laat je inspireren door de huiskamer van de wijk en andere mooie praktijkvoorbeelden.

Missionair Steunpunt is

Peter Wierenga

Teamleden van Missionair Steunpunt