Menu

In gesprek met kerkverlaters

Machteld: Voor God is niets goed genoeg

Machteld had een veeleisende moeder. Als ze als kind de tafel had gedekt, legde moeder nog even alle bestek goed recht. Als ze een 7,7 kreeg voor een toets, was de reactie: ‘Heb je misschien niet genoeg geleerd?’ In de kerk werd dit nog versterkt door het benadrukken dat we ‘in zonde ontvangen en geboren zijn en geneigd tot alle kwaad’. We doen nooit iets helemaal goed. Altijd die zonde…

Geloof en opvoeding, kerk en preek, school en persoonlijkheid, het zijn allemaal draadjes in de volwassenwording van elk mens. De combinatie zorgde er bij Machteld voor dat zij het beeld ontwikkelde van een veeleisende God: wat ik doe is nooit goed genoeg voor God. Ik schiet alleen maar tekort.
Deze God is geen strenge politieagent (zie hier), maar eerder een vader die teleurgesteld zijn hoofd schudt omdat zijn kind steeds maar niet voldoet aan zijn verwachtingen. De preken en de wet  onderstreepten steeds opnieuw dat God haar slecht vindt en gefrustreerd is over haar gedrag en tekortschieten. Inderdaad, waarom zou iemand zo’n God willen dienen? En Machteld verliet teleurgesteld de kerk.

Begrip

Hoe ga je nu in gesprek iemand als Machteld? De eerste twee tips die ik in het eerste artikel gaf, zijn ook voor het gesprek met de Machtelds in onze omgeving heel belangrijk:
1. Begrip voelen

Bedenk dat het beeld en de gevoelens van Machteld herkenbaar zijn

2. Begrip tonen
3. Geen verwijten maken
4. Over je eigen godsbeeld vertellen in de ik-vorm

Argumenten overtuigen zelden, persoonlijke ervaringen des te meer.

Voorbeeld: Een vriendin van me vertelde bijvoorbeeld: ‘Toen ik jong was, dacht ik altijd dat God ‘s nachts bij mijn bed zat en ervoor zorgde dat mij niets overkwam. Of Hij stuurde een engel.’

Geleidelijk

Ook hedendaagse verloren zonen en dochters kunnen tot zichzelf komen en denken… (Lucas 15:17). Misschien door een aha-erlebnis of heel geleidelijk ontdekken ze dat de echte God hen geweldig vindt. Wellicht heeft Machteld juist jou daarbij nodig.

Iemand zei: ‘God – de strenge Vader – daar kan ik nog steeds niet zoveel mee. Maar ik schrijf – dat begon toen ik mijn geloof eindelijk vond – in een dagboekje aan Jezus al mijn liefdesverdriet en ruzies met vrienden op. Jezus is mijn geheime dagboek, aan wie ik alles kan vertellen. ‘

Missionair Steunpunt is

Peter Wierenga

Teamleden van Missionair Steunpunt