Geloof en opvoeding, kerk en preek, school en persoonlijkheid, het zijn allemaal draadjes in de volwassenwording van elk mens. De combinatie zorgde er bij Machteld voor dat zij het beeld ontwikkelde van een veeleisende God: wat ik doe is nooit goed genoeg voor God. Ik schiet alleen maar tekort.
Deze God is geen strenge politieagent (zie hier), maar eerder een vader die teleurgesteld zijn hoofd schudt omdat zijn kind steeds maar niet voldoet aan zijn verwachtingen. De preken en de wet onderstreepten steeds opnieuw dat God haar slecht vindt en gefrustreerd is over haar gedrag en tekortschieten. Inderdaad, waarom zou iemand zo’n God willen dienen? En Machteld verliet teleurgesteld de kerk.
Begrip
Hoe ga je nu in gesprek iemand als Machteld? De eerste twee tips die ik in het eerste artikel gaf, zijn ook voor het gesprek met de Machtelds in onze omgeving heel belangrijk:
1. Begrip voelen
2. Begrip tonen
3. Geen verwijten maken
4. Over je eigen godsbeeld vertellen in de ik-vorm
1. Begrip voelen
Bedenk dat het beeld en de gevoelens van Machteld herkenbaar zijn
2. Begrip tonen
3. Geen verwijten maken
4. Over je eigen godsbeeld vertellen in de ik-vorm
Argumenten overtuigen zelden, persoonlijke ervaringen des te meer.
Geleidelijk
Ook hedendaagse verloren zonen en dochters kunnen tot zichzelf komen en denken… (Lucas 15:17). Misschien door een aha-erlebnis of heel geleidelijk ontdekken ze dat de echte God hen geweldig vindt. Wellicht heeft Machteld juist jou daarbij nodig.
Klik door om de andere twee blogs te lezen in deze serie van drie over ‘in gesprek met kerkverlaters’