Menu

Evangelisatie & Ik

Voorbeelden van evangelisatie stijlen

Confronterend

Toen ik negentien jaar was, leefde ik er maar wat op los. ik ben opgegroeid in een christelijk gezin, had gelovige ouders, ging mijn leven lang trouw naar de kerk en was vertrouwd met de Bijbel. Maar jarenlang wilde ik de waarheid gewoon niet onder ogen zien. Ik zat op de middelbare school, genoot op mijn manier van het leven en wist mijn geweten voortdurend te sussen. Als bijbaantje verkocht ik stereoapparatuur in de beste elektronicazaak die onze stad rijk was. Een geweldig baantje, dat prima inspeelde op mijn verlangen om midden in de wereld te staan.

Het ironische van dit alles was dat ik de beest uithing met mijn collega’s, maar toch gewoon naar de kerk bleef gaan en zelfs met een paar christenen een bijbelstudiegroep bezocht. Ik leidde een dubbelleven en deed er alles aan om te voorkomen dat deze twee werelden met elkaar in botsing zouden komen. Maar op een dag gebeurde dat toch. Terry, een jongen die ik kende van school, kwam die dag de elektronicawinkel binnen.

Nadat we een tijdje over audioapparatuur hadden staan praten, veranderde hij abrupt van onderwerp: ‘Tussen twee haakjes, Mark, ik hoorde onlangs iets wat mij enorm verbaasde. Iemand vertelde me dat je afgelopen maandag een Bijbelstudie hebt bijgewoond bij iemand thuis.’ `Ja… nou, én?’ reageerde ik, mijn stekels recht overeind. `Wil dat zeggen dat je christen bent?’ vroeg hij. `Natuurlijk ben ik christen,’ zei ik, een beetje nerveus. ‘Hoe durf je me dat te vragen?’ `Nou,’ antwoordde Terry, en keek me verbaasd aan, ‘ik begrijp niet dat je jezelf christen noemt en tegelijkertijd de reputatie hebt van alles te doen wat niet bij christenen past’ — en vervolgens somde hij een heel lijstje van dat soort zaken op. `Ik ben gewoon een ontspannen christen!’ reageerde ik onverstoorbaar. Zonder met zijn ogen te knipperen, kaatste Terry de bal terug: ‘O ja? Weet je hoe ze zo iemand noemen? Een schijnheiliger.

Het zal u niet verbazen dat deze ‘ontspannen’ christen in eerste instantie behoorlijk verhit reageerde. Ik was woedend op Terry, maar hij had me wel aan het denken gezet — diep van binnen wist ik heel goed dat hij gelijk had! Na een paar dagen durfde ik de realiteit onder ogen te zien en kreeg ik oprecht berouw. De week daarna ging ik weer naar de Bijbelstudie. Na afloop beloofde ik de Heer dat ik Hem de rest van mijn leven zou volgen. Ik moet er niet aan denken wat er van mij zou zijn terechtgekomen zonder deze confronterende stijl van evangeliseren. Er zijn heel wat mensen zoals ik die het nodig hebben dat iemand hun in niet mis te verstane bewoordingen de waarheid onder de neus wrijft. Soms gaat een confronterende evangelist recht op zijn doel af, zoals Terry. Bij andere gelegenheden is de benadering misschien iets vriendelijker, maar zonder er doekjes om te winden, recht op de man af, zodat je er niet aan ontkomt na te denken en stelling te nemen.

 

 

Getuigend
Dienend
Intellectuele
Persoonlijke
Uitnodigende

Missionair Steunpunt is

Peter Wierenga

Teamleden van Missionair Steunpunt