Menu

Zending

Zuid Afrika - Sizanani

Sizanani – NGK werk in Zulu-land

Al meer dan 30 jaar wordt van verschillende kanten in het zendingsgebied van de Nederlands Gereformeerde Kerken steun geboden aan bewoners van het Nqutu-district. Sinds 1 september 2001 bundelt de Stichting Sizanani deze activiteiten. Sizanani levert een bijdrage aan de onderwijskundige, agrarische en sociale zorg in het Nqutu-district van de provincie Natal in Zuid-Afrika.

Dit gebeurt door twee organisaties. De eerste is Sizanani SiSAdie zich richt op scholing, training, oprichting en begeleiding van kleine bedrijven en aids- preventie en -zorgverlening. De tweede is Sizanani Education Trust (S.E.T.), gericht is op het verlenen van studiebeurzen aan studenten die de middelbare school hebben afgesloten. Sizanani ondersteunt daarmee het zendingswerk en zet zich daarnaast in om de benodigde fondsen te werven. Kortom, Sizanani werkt mee aan het verbeteren van de sociale omstandigheden van de christenen in Nqutu.

Sizanani (ZULU-woord) vertaal je met: laten we elkaar helpen.

Sizanani werkt op meerdere manieren in het Nqutu district:

 1. Sizanani SiSa
  SiSa biedt opleiding en scholing in klasverband, bijvoorbeeld lezen en schrijven maar ook basisvaardigheden om een klein bedrijfje te starten. Ook biedt SiSa  verschillende cursussen, zoals naaien en breien.
 2. Education Trust
  Dit is een fonds die christelijke jongeren voorziet van een studiebeurs voor de universiteit of een beroepsopleiding.
 3. Aidszorg en voorlichting

Meer over Sizanani SiSa

Om de cursussen op veertien plaatsen te kunnen aanbieden, zijn er acht mensen in dienst die dit werk mogelijk maken.  Vaak jonge vrouwen en mannen die opgeleid zijn om groepen te onderwijzen en helpen. Dit werk vraagt heel wat doorzettingsvermogen en creativiteit. Zij worden aangestuurd door de coördinator. Na het succesvol afronden van een training voor het opzetten van een klein bedrijf komt er heel wat kijken om een bedrijfje op te zetten. Om dit mogelijk te maken worden de materialen en grondstoffen voor de eerste keer door Sizanani betaald. Daarna moet men uit de opbrengst voorzien in eigen grondstoffen.

Meer over Aidszorg

SiSa biedt aidszorg, bestaande uit:

 • Bewustwordingscursussen voor de eigen stafmedewerkers
 • Inzet van jeugdwerkers voor voorlichting op scholen en in de kerken
 • Thuiszorg voor Aidspatiënten door het opleiden van vrijwilligers voor thuiswerker

Op deze manier worden de inwoners van Nqutu, te beginnen bij de jongeren, vertrouwd gemaakt met het spreken over de gevaren van AIDS; zodat de lijders eraan niet worden genegeerd of angstig geïsoleerd. Hiervoor is een coördinator aangesteld, die sturing geeft aan de vele vrijwilligers die die thuiszorg bieden aan aidspatiënten. Ook geeft zij training en begeleiding van de thuiszorg medewerkers.

Meer over Education Trust

De kosten die door een studiebeurs worden vergoed bestaan uit:

 • Huisvesting en levensonderhoud;
 • Lesgelden en noodzakelijke studieboeken;
 • Reiskosten van verblijfplaats tijdens de studie naar de onderwijsinstelling.

De kosten voor een studiebeurs lopen uiteen. Van gemiddeld € 2918,- per jaar voor een universitaire studie of hbo, tot gemiddeld € 1.167 tot € 1.553 per jaar voor een beroepsopleiding. Voor een universitaire of hbo studie, moeten studenten vaak naar een grote plaats moeten, zoals Durban of Johannesburg. Voor beroepsopleidingen kunnen studenten vaak dichter bij huis terecht.

De studenten moeten na afloop 10 procent van de kosten terugbetalen.

Missionair Steunpunt is

Peter Wierenga

Teamleden van Missionair Steunpunt